sakit beranak

Posted by Mademoiselle Sophie , Wednesday, March 19, 2014 1:01 PM



Uihhhh .. sakitnya beranak ni wehhhh. Gerun. Serun. Nak muntah pon ade. 
Ni ape kes pulak ni. Jangankan beranak, kahwen pon belom ni.

Iye. Betol. Diri ini memang tak penah experience sakit beranak.

Menstrual pain tu adalah .. aherher. Itupon dah merengkok-rengkok atas katil. 
Sapu minyak panas tak menjadi, baham ubat tahan sakit dua biji, barulah relieve.

But this is something else. A totally different things!

Mashaallah, memang aku respek mak aku. 6 orang total. Natural delivery semuanye.

Kesnya, saje2 nak tgk childbirth video. Jadi aku pon searchlah. Tak sangka begitu besar impaknya! I mean, can i not want it? Huhuhu.. It seems painful, and i bet IT IS! 


They, (they=the researchers) describe it as an excruciating pain, some describe it like your gut being ripped!


Pernah tanya seorang kakak senior yang baru dapat anak, "Akak, sakit tak kak waktu bersalin tu?" Hahaha.. agak 'cerdik'lah soklan aku itu sebenarnya. Tapi iyelah, nak dengar jugak experience akak tu camna kannn? Kakak H punya cerita sampai dia trpaksa di'pengsankan', sebabnya tak larat nak push dah, and then doctor exert fundal pressure to deliver the baby.

Gituuu.. macam2 cerita orang beranak ni. Yang dapat aku estrak adalah;

1) sayangi ibu anda :')
2) jaga amalan2 soleh, waktu pregnant itu mulut banyakkan zikir, baca Al-Quran, sentiasa brdoa supaya dimudahkan kelahiran, inshaallah (nasihat ibu-ibu)
3) mintak maaf dengan suami, mak ayah, time delivery itu, takut jugak mati sebelum sempat mintak maaf T__T
4) pandai-pandailah ekstrak sendiri :P

p/s: Tulis macam diri sendiri ada pengalaman je kan? Hahaha.. Ini semua adalah jasa baik artikel2, coretan2, nukilan2 manusia bergelar wanita yang sudah pun bergelar ibu ataupun mereka2 yang ahli. Titik.







0 Response to "sakit beranak"