foode foode

Posted by Mademoiselle Sophie , Sunday, September 7, 2014 1:25 AM

That feeling when you succeed in making one tasty dish. Hwa hwa hwa. I am so satisfied.

Today i am making chicken curry and it feels really good when you see your brothers and sisters menambah nasi. Puasss.. hahaha

Itulah. Malas sebenarnya nak masak2 ni. Masalah betul bila perempuan malas masak ni. Kesian bakal suami ai. Tapi takpe, nanti ai cuba rajin2kan diri ye. Bhahaha...

Lagi satu, malas nak mencuba. Nak cuba masakan/resipi baru. Dalam mimpi je lah.. nak je buat tapi gitulah.. i am so lazy.  Daaaa.. 

Posted by Mademoiselle Sophie , Saturday, September 6, 2014 8:58 PM

Cuti extend.. hmm.. patut gembira kah, sedih kah, takut kah, apa2 lah... mixed feeling! 
Alhamdulillah. Tahniah Anis sebab sekarang ini you dah officially a final year medical student!

Wahhh.. kalau diimbau kembali, kadang2 rasa tak percaya pun ada. ohhh, aku dah melangkah sejauh ni. Dan akan ada bnyak cabaran yg menanti di masa depan. Mampukah aku? Kuatkah aku? Tabahkah aku? Ini lah persoalan2 yg sering bermain2 di minda.

Yelah, diri ini pun dah berusia 23 tahun. Memang dah tua kan? Makin meningkat dewasa. Kadang rasa takut itu hadir, mungkin sebab rasa taknak dewasa. Nak jadi budak2 je. tapi tak boleh lah begitu. Sebab life is a process. We are costantly growing up. Till death comes. 

Harapanku, aku akn terus kuat utk mghadapi segala cabaran di masa depan.
Harapanku, aku akn terus evolve --jadi manusia lebih baik setiap hari.
Harapanku, setiap pagi aku dapat tarik nafas, aku takkan lupa bersyukur pada Tuhan
Harapanku, setiap waktu, aku tak letih utk sentiasa menyuburkan kecintaanku kepada Tuhan, meraih rahmat dan kasih-sayangNya.
Harapanku, setiap masa, ibu bapaku akan sentiasa tersenyum gembira, even in times of hardship, hati mereka sentiasa tenang.
Harapanku, hubungan kami satu keluarga diredhai ALLAH. AMIN

20140709 --GB.TRG

musing

Posted by Mademoiselle Sophie , Sunday, July 6, 2014 6:45 AM

Looking back, I see how much I have changed.
There are good changes and also bad ones.
And I will continue to metamorphose.
Being a dynamic creature ensure you to do that.

How much did I mature for the past few years

And what changes await me in the future
The future is frightening yet inevitable
Will i be ready for it, ever?

But then, life is short.

I could never tell if i would make it to the future.
Reality wins.
I should just live the moment and make the best out of it.



Posted by Mademoiselle Sophie , Wednesday, May 21, 2014 6:23 AM


I always forget
how much people mean to me
but every once in a while
there are those nights
where everything goes perfectly
and I look around and
see the friends I'm surrounded by
and I feel like I wouldn't 
replace them for
anything in the whole world
- A.M.


Different world

Posted by Mademoiselle Sophie , Sunday, May 18, 2014 7:46 AM


-- Jes Hudak --

I've been out on the ocean
Sailing alone travelling no where
You've been running on hard ground
With just you around
your heartbeat's the only sound

But I know once in a while
we will find
The sound of your heart beats with mine
And when it's time
I'll leave the ocean behind

So I'll look out for a lighthouse
See through the fog
Search the horizon

You'll be back in a movie
Where everything starts
You can see clearly now

But I know once in a while
we will find
The sound of your heart beats with mine
And when it's time
I'll leave the ocean behind
I'll leave the ocean behind

Coz I know once in a while we will find
The sound of your heart beats with mine
Some day crash of waves
Will beat our way
I will sail in your arms
As when it's time
I'll leave the ocean behind


...

Posted by Mademoiselle Sophie , Monday, April 14, 2014 12:13 PM




Let someone love you just the way you are 
- as flawed as you might be,
as unattractive as you sometimes feel,
and as unaccomplished as you think you are.

To believe that you must hide all the parts of you that are broken,
out of fear that someone else is incapable of loving what is less than perfect,
is to believe that sunlight is incapable of entering a broken window and illuminating a dark room.

Magis --yang tak masuk akal boleh berlaku di sini

Posted by Mademoiselle Sophie , Friday, March 28, 2014 6:47 AM

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

MAGIS memang mendebarkan.
Totally speechless..
Right after I finish reading it, I sincerely pray to Allah to help this talented man in his writing. He's one of the best in epic thriller genre I must say.

Berkali-kali baca, berkali-kali itulah jatuh hati dengan Saifudin Jalis aka Laksamana Sunan and many more of his famous names.
Jatuh hati dengan perwatakannya, kerendahan hati budinya... *starry eyes*

Ye ye, itu cuma watak novel. Tahu je. But I cannot help myself. *low self control =,=*
And he's almost reaching perfection.
---I know full well, there's only one perfect person in this whole wide world ever since mankind exists; which was our beloved Prophet Muhammad Sallahu Alaihi Wasallam.

Yes, in the novel, he is the warrior, a true one. You know, like when you watch all those movies, the heroes are fighting for freedom, truth justice, etc. But the cause here is entirely different. Fighting for the absolute truth. Evil does exist and it gets stronger everytime we become weaker. Weak in our faith, our spirit. That's what I conclude post-read.
Sebenarnya, ada 5 watak hero dalam Magis. We've also got Mikhail, Ryu Watanabe, Carlos and Tombiruo with Saifuddin.

Evil will stop at nothing. Sampailah umat manusia menyembah dajal. I got scared when I reach that part. Magis is a combination of thriller, spiritual and fantasy. Dan janganlah dah habis baca rasa puas dan berhenti di situ sahaja. Ambil pengajaran untuk diamalkan dalam realiti sebenar, sebab yang dalam novel it semua fantasi ;)

Sekian.

Langkah Tercipta

Posted by Mademoiselle Sophie , Wednesday, March 26, 2014 12:21 PM


Semalam aku kelukaan 
kecewa kehampaan
mencalar ketabahan

Mimpi yang sering kuharapkan
menjadi kenyataan
namun tak kesampaian

Allah..
ingin ku hentikan langkah ini
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
semangat tenggelam lemah daya
haruskah aku mengalah
namun jiwa ku berbisik
inilah dugaan

Dan mataku kini terbuka
pada hikmah dugaan
uji keimanan (menguji keimanan)
tak dilontarkannya ujian
di luar kekuatan setiap diri insan

Allah...
pimpinlah diriku
untuk bangkit semula
meneruskan langkah perjuangan ini
cekalkan hati dan semangatmu
kurniakan ketabahan
agar mimpi jadi nyata
padaMu ku meminta

Daku mohon agung kudratMu
wahai Tuhan yang Satu
segalanya dariMu



sakit beranak

Posted by Mademoiselle Sophie , Wednesday, March 19, 2014 1:01 PM



Uihhhh .. sakitnya beranak ni wehhhh. Gerun. Serun. Nak muntah pon ade. 
Ni ape kes pulak ni. Jangankan beranak, kahwen pon belom ni.

Iye. Betol. Diri ini memang tak penah experience sakit beranak.

Menstrual pain tu adalah .. aherher. Itupon dah merengkok-rengkok atas katil. 
Sapu minyak panas tak menjadi, baham ubat tahan sakit dua biji, barulah relieve.

But this is something else. A totally different things!

Mashaallah, memang aku respek mak aku. 6 orang total. Natural delivery semuanye.

Kesnya, saje2 nak tgk childbirth video. Jadi aku pon searchlah. Tak sangka begitu besar impaknya! I mean, can i not want it? Huhuhu.. It seems painful, and i bet IT IS! 


They, (they=the researchers) describe it as an excruciating pain, some describe it like your gut being ripped!


Pernah tanya seorang kakak senior yang baru dapat anak, "Akak, sakit tak kak waktu bersalin tu?" Hahaha.. agak 'cerdik'lah soklan aku itu sebenarnya. Tapi iyelah, nak dengar jugak experience akak tu camna kannn? Kakak H punya cerita sampai dia trpaksa di'pengsankan', sebabnya tak larat nak push dah, and then doctor exert fundal pressure to deliver the baby.

Gituuu.. macam2 cerita orang beranak ni. Yang dapat aku estrak adalah;

1) sayangi ibu anda :')
2) jaga amalan2 soleh, waktu pregnant itu mulut banyakkan zikir, baca Al-Quran, sentiasa brdoa supaya dimudahkan kelahiran, inshaallah (nasihat ibu-ibu)
3) mintak maaf dengan suami, mak ayah, time delivery itu, takut jugak mati sebelum sempat mintak maaf T__T
4) pandai-pandailah ekstrak sendiri :P

p/s: Tulis macam diri sendiri ada pengalaman je kan? Hahaha.. Ini semua adalah jasa baik artikel2, coretan2, nukilan2 manusia bergelar wanita yang sudah pun bergelar ibu ataupun mereka2 yang ahli. Titik.