Magis --yang tak masuk akal boleh berlaku di sini

Posted by Mademoiselle Sophie , Friday, March 28, 2014 6:47 AM

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

MAGIS memang mendebarkan.
Totally speechless..
Right after I finish reading it, I sincerely pray to Allah to help this talented man in his writing. He's one of the best in epic thriller genre I must say.

Berkali-kali baca, berkali-kali itulah jatuh hati dengan Saifudin Jalis aka Laksamana Sunan and many more of his famous names.
Jatuh hati dengan perwatakannya, kerendahan hati budinya... *starry eyes*

Ye ye, itu cuma watak novel. Tahu je. But I cannot help myself. *low self control =,=*
And he's almost reaching perfection.
---I know full well, there's only one perfect person in this whole wide world ever since mankind exists; which was our beloved Prophet Muhammad Sallahu Alaihi Wasallam.

Yes, in the novel, he is the warrior, a true one. You know, like when you watch all those movies, the heroes are fighting for freedom, truth justice, etc. But the cause here is entirely different. Fighting for the absolute truth. Evil does exist and it gets stronger everytime we become weaker. Weak in our faith, our spirit. That's what I conclude post-read.
Sebenarnya, ada 5 watak hero dalam Magis. We've also got Mikhail, Ryu Watanabe, Carlos and Tombiruo with Saifuddin.

Evil will stop at nothing. Sampailah umat manusia menyembah dajal. I got scared when I reach that part. Magis is a combination of thriller, spiritual and fantasy. Dan janganlah dah habis baca rasa puas dan berhenti di situ sahaja. Ambil pengajaran untuk diamalkan dalam realiti sebenar, sebab yang dalam novel it semua fantasi ;)

Sekian.

Langkah Tercipta

Posted by Mademoiselle Sophie , Wednesday, March 26, 2014 12:21 PM


Semalam aku kelukaan 
kecewa kehampaan
mencalar ketabahan

Mimpi yang sering kuharapkan
menjadi kenyataan
namun tak kesampaian

Allah..
ingin ku hentikan langkah ini
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
semangat tenggelam lemah daya
haruskah aku mengalah
namun jiwa ku berbisik
inilah dugaan

Dan mataku kini terbuka
pada hikmah dugaan
uji keimanan (menguji keimanan)
tak dilontarkannya ujian
di luar kekuatan setiap diri insan

Allah...
pimpinlah diriku
untuk bangkit semula
meneruskan langkah perjuangan ini
cekalkan hati dan semangatmu
kurniakan ketabahan
agar mimpi jadi nyata
padaMu ku meminta

Daku mohon agung kudratMu
wahai Tuhan yang Satu
segalanya dariMu



sakit beranak

Posted by Mademoiselle Sophie , Wednesday, March 19, 2014 1:01 PM



Uihhhh .. sakitnya beranak ni wehhhh. Gerun. Serun. Nak muntah pon ade. 
Ni ape kes pulak ni. Jangankan beranak, kahwen pon belom ni.

Iye. Betol. Diri ini memang tak penah experience sakit beranak.

Menstrual pain tu adalah .. aherher. Itupon dah merengkok-rengkok atas katil. 
Sapu minyak panas tak menjadi, baham ubat tahan sakit dua biji, barulah relieve.

But this is something else. A totally different things!

Mashaallah, memang aku respek mak aku. 6 orang total. Natural delivery semuanye.

Kesnya, saje2 nak tgk childbirth video. Jadi aku pon searchlah. Tak sangka begitu besar impaknya! I mean, can i not want it? Huhuhu.. It seems painful, and i bet IT IS! 


They, (they=the researchers) describe it as an excruciating pain, some describe it like your gut being ripped!


Pernah tanya seorang kakak senior yang baru dapat anak, "Akak, sakit tak kak waktu bersalin tu?" Hahaha.. agak 'cerdik'lah soklan aku itu sebenarnya. Tapi iyelah, nak dengar jugak experience akak tu camna kannn? Kakak H punya cerita sampai dia trpaksa di'pengsankan', sebabnya tak larat nak push dah, and then doctor exert fundal pressure to deliver the baby.

Gituuu.. macam2 cerita orang beranak ni. Yang dapat aku estrak adalah;

1) sayangi ibu anda :')
2) jaga amalan2 soleh, waktu pregnant itu mulut banyakkan zikir, baca Al-Quran, sentiasa brdoa supaya dimudahkan kelahiran, inshaallah (nasihat ibu-ibu)
3) mintak maaf dengan suami, mak ayah, time delivery itu, takut jugak mati sebelum sempat mintak maaf T__T
4) pandai-pandailah ekstrak sendiri :P

p/s: Tulis macam diri sendiri ada pengalaman je kan? Hahaha.. Ini semua adalah jasa baik artikel2, coretan2, nukilan2 manusia bergelar wanita yang sudah pun bergelar ibu ataupun mereka2 yang ahli. Titik.