niyyah and us.

Posted by Mademoiselle Sophie , Thursday, March 21, 2013 3:41 PM

Salam alaykum everybody ^^ peace to all~~

ophthalmology clinical round has finally come to an end. T_T so sadddd.. you know why, because this means that it's getting closer to get back home. And this means next year i'll be in the fifth year, and yet i feel i still need  a long way to go. huhu.. ( hey, MATI tu lagi dekat.. ye ye saya tau. Kalau according to the life plan, macam tu lah kan? Panjang umur, sempat saya merasa naik tahun 5.. ) [KITA KENA SELALU INGAT MATI]. lupe pulak masih ada round ENT.. hehe :P

masalah betul kalau tak pernah mahu sedar ni. okay, no more self-pitying. Sepatutnya haruslah mula serius. eh eh.. it should be from the start. But, it's okay lah, as long as you find your way back.. 

I want to share with all of my readers. ( don't know lah ada readers ke tak kan.. but if by any chance people do read this, i hope they'll benefit something from what i wrote :) ) This is something which i got from my usrah. My friend is responsible to give a tazkirah for today, and she said something about niyyah (niat).

To make it short, lebih kurang macam ni lah.Tadabbur ayat 69 surah al-qasas.

- Allah tahu apa yang diperkatakan mahupun yang disembunyikan dalam dada. so, apa yang kita sembunyi dalam dada tu? Mestilah apa yang kita rasa, apa yang kita fikir, kiranya niat pun trmasuk dalam kategori ni kan~~ :) 

- my friend said that, if semua benda yang kita buat, kita tak niatkan pun kerana ALLAH. Kita buat bukan sebab Dia, kita masak, basuh baju, kemas rumah, datang usrah/sc, musyrifkan orang, belajar, etc bukan sebab DIA.... 

nanti di akhirat, bila kita persembahkan buku amalan kita di hadapan ALLAH, kita dapati ianya 'putih bersih' (kosong catatan-catatan). And we ask Allah, kenapa kosong? Bukankah aku pernah berbuat sedemikian begini dan begitu? And then, ALLAH replies to us ; Dulu, segalanya yang kau perbuat adalah untuk sekian-sekian tujuan.. Kau masak bukan kerana Aku, tetapi sebab taknak kawan membebel, kau datang belajar ke Mesir kerana kehendak orang tua, bukan kerana Aku. PERGILAH.. cari pahala dari mereka-mereka tersebut ( kawan, ibu bapa, pemerintah etc)..

I don't know how to describe it in a much proper writing. But this is what i grab and what touches me the most~ How we neglect Him very much while He remembers us all the times. Want some proofs? The fact that we can still draw breath.. the fact that your fingers move to type the words and so much more.

And Allah finally said to us ; '' Which then of the bounties of your Lord will you deny? '' (Ar-Rahman) 

May ALLAH forgive our sins. Ameen ya rabb.



0 Response to "niyyah and us."